lauantai 10. lokakuuta 2015

Tiedän mitä tein viime kesänä - kesäjuhlien tarjoomuksista

Heissanhei!

Upean syyspäivän ratoksi olen keskittynyt tarmokkaasti laiskotteluun. Ja aikomiseen. Olen aikonut ulkoilla, olen aikonut leipoa (keittiössä kököttävät pilkulliset banaanit suorastaan huutavat päästä banaani-soodaleipään) (ja pääsivätkin, mutta siitä toinen kerta), olen aikonut leikata itselleni otsatukan, ja pari muutakin asiaa on aiottu.
On tässä kyllä jotain aikaankin saatu; pojat olivat ensimmäistä kertaa yli viikkoon ulkona häkistä Dominon kynsitapaturman jälkeen, joten olen ollut melko ahkerassa lintupuukäytössä. Olemme katselleen juutuupista Riverdancea ja papukaijojen höpötystä (poikien lemppareita), kannoin hennon korteni kekoon Mimmin ulkomaanapukeikan puolesta, kehittelin suunnitelmia loppusyksyn ja loppuelämän varalle ja sain viimein, finally, äntligen, aikaiseksi kirjoittaa tämän postauksen.

Lupasin tämän ajat sitten, ja on vielä toisetkin juhlat joidet reseptit olen autuaasti unohtanut laittaa esille. Mutta nyt on puolet lupauksesta täytetty!

Kesällä juhlittiin Murun suvun ja vanhempien kotikylän merkeissä Pohjois-Karjalan metsässä. Siis siellä, minne ei oikein kukaan edes vahingossa eksy jos ei ole tarkoitus tai tiedä mihin on menossa. Ainoa syrjäisempi paikka jonka tiedän on Murun vanhempien mökki, jonne on vaikea eksyäkään...mutta ei se huono oo, ovat niin ihanaisia paikkoja molemmat että parempia saa hakea - puhdasta luontoa, metsän antimia, raitista ilmaa, ei turhaa ihmisen tekemää mekkalaa, ei mitään mikä stressaa.
Paitsi tietysti ehkä hieman ne 70 hengen juhlat. Siksi suunnittelin kesäjuhliin menun, joka oli helppo toteuttaa wanhan rintamamiestalon keittiössä porukalla joka koostui kovin eri-ikäisistä ja -taustaisista ihmisistä. Nuorimmat salaattimestarit olivat 5-vuotiaita, joten lapsityövoimaakin käytettiin törkeästi. Reippaita ovat nykyajan tenavat! =)

Mutta se ruoka.
Keskityimme helppoon, kotimaiseen ja kohtuuhintaiseen. Tältä näytti päivän ruokalista:

Feta-pastasalaattia
Leipäjuusto-karpalosalaattia
Smetanasilliä
Lämminsavulohta
Kesäperunoita
Sitruuna-yrttimarinoitua porsaan pihvifilettä
Maustevoita
Sipulihilloa
Kasvissyöjille chilimarinoitua grillattua halloumia

Jälkiruuaksi skonsseja mansikka-vaniljakermatäytteellä

Kirjoittelen skonsseista toinen kerta pitemmälti ja paremmalti. Ne ansaitsevat oman juttunsa.

Ruuan tarveaineet hankittiin lähikaupungin isosta marketista savulohta lukuunottamatta. Lohi tuli paikalliselta savustamolta tuoreena, sama tuote testattiin ja loistokkaaksi todettiin jo viime vuoden juhlissa joten miksipä korjata sitä mikä toimii.

Possun pihvifile on itse asiassa pituussuunnassa halkaistua ulkofilettä. Hankimme siis runsain mitoin kokonaista ulkofilettä jonka putsasin ja leikkasin itse. Fileet marinoitiin ja grillaattiin isoina paloina ja leikattiin pienen lepuuttelun jälkeen. Possun sisäfilekin sopii, se on hinnaltaan suolaisempaa mutta eipähän tartte turhaan leikellä. Sen kun poistaa kalvot ja se siittä.

Mutta koska nyt tulee valtava määrä reseptiä, niin lopetetaanko löpinät? Olen muuntanut ohjeet pienemmille syöjämäärille, mutta mikäli tarvitset suorat määrät vaikka 80 hengelle, kysäisepä kommenteissa. Sipulihillon ohjeen olen antanut jo aiemmin joulukalenterissa. Smetanasillin tarkkaa ohjetta minulla ei ole, mutta olen tähän liittänyt oman variaationi teemasta. =)

Feta-pastasalaatti
lisäkkeeksi 6-8:lle

3 dl kuivapastaa; penneä, fusillia, farfallea, jotain lystikkäitä muotoja
1 prk fetakuutioita
1 dl aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
1 ei-valtavan suuri suippopaprika
1 dl hyviä kivettömiä oliiveja
kourallinen miniluumutomaatteja
1 dl pestoa

Vettä, suolaa, öljyä

Keitä pasta suolavedessä öljytippasen kanssa, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Kypsyys saa olla kypsä mutta sen verran napakka, ettei pasta hajoa salaattia sekoittaessa.
Jos käytät veteen säilöttyä fetaa, huuhtaise ja valuta se. Jos käytät öljyfetaa, valutus riittää.
Pieni minitomaatteja ja oliiveja hiukan, suikaloi paprika ohueksi ja sekoita kaikki salaatin ainekset yhteen. Anna maustua muutama tunti.

Leipäjuusto-karpalosalaatti
lisäkkeeksi 6-8:lle

300 g salaattia; jäävuorta, jääsalaattia, lollorossoa, salanovaa, babypinaattia...tai valmista salaattisekoitusta ;)
1 kurkku
250 g leipäjuustoa
kourallinen viinirypäleitä
1 dl kuivattuja karpaloita

Huuhdo ja pieni salaatti, pyri käyttämään käsiäsi sillä veitsi saa salaatin helposti lakastumaan. Paloittele kurkku, huuhdo rypäleet, kuutioi juusto. Kasaa salaatti. Säilytä mahdollisimman lyhyen aikaa.

Sitruuna-yrttimarinoitu possun pihvifile
6:lle

1 kilo maustamatonta possun ulko- tai pihvifilettä
1 sitruunan mehu ja puolikkaan kuori
tuoretta timjamia
tuoretta rakuunaa
½ tl suolaa
½ tl sokeria
½ tl rouhittua mustapippuria
öljyä

Leikkaa ulkofile: poista pinnalta enimmät kalvot ja rasva. Halkaise file pituussuunnassa tasan kahtia. Laita esim. uunivuokaan. Raasta sitruunankuori, sekoita pippurin, suolan ja sokerin kanssa ja hieraise lihan pintaan. Kaada sitruunanmehu lihalle ja nypi reilusti yrttejä koko komeuden päälle. Peitä kelmulla tms ja anna maustua kylmässä seuraavaan päivään, käännä fileitä kerran tai pari. Nosta huoneenlämpöön tunti ennen kypsennystä.
Kuumenna grilli, uuni tai iso paistinpannu. Valuta fileet, kuivaa paperilla ja sipaise pintaan öljyä. Kypsennä kunnes tikulla tuikatessa ulos tuleva neste on kirkasta. Jos käytät grilliä, ota fileiden pintaan reilusti väriä ja siirrä sitten yläritilälle kypsymään loppuun. Sisätiloissa liedellä tehdessä laita fileet uuniin folion alle jatkoille.
Anna kypsien fileiden levätä vähintään vartti foliolla ja pyyhkeellä tai sanomalehdellä peitettynä ennen leikkaamista. Leikkaa siivuiksi, tarjoile maustevoin ja sipulihillon sekä esim. keitettyjen perunoiden kera.


Maustevoi

300 g voita
½ sitruunan kuori
1,5 rkl tuoreita timjaminlehtiä
2 rkl tuoreita rakuunanlehtiä

Anna voin pehmitä huoneenlämmössä, revi rakuunanlehdet 2-3 osaan ja sekoita kaikki aineet nopsasti yhteen. Laita leivinpaperin tai tuorekelmun päälle 15 cm pitkäksi keoksi, rullaa pötköksi ja kierrä paperin/kelmun päät tiukasti kiinni. Laita pötkö pakastimeen. Siellä maustevoi säilyy muutamia viikkoja. Leikkaa pötköstä puolen sentin siivuja tarpeen mukaan.


Chilimarinoitu halloumi
4:lle

2 pkt halloumia
½ dl öljyä, mielellään maustettua (sitruuna, valkosipuli, chili tms)
1 iso (mieto) chili
2 rkl sweet chili-kastiketta

Silppua chili hyvin pieneksi, sekoita öljy, chili ja sweet chili-kastike.
Leikkaa juusto reilun puolen sentin siivuiksi. Grillaa tai paista kuivalla parilalla tai pannulla tumman kullanruskeaksi, lado siivut lautaselle lomittain. Valuta chiliseos halloumin päälle, peitä esim. toisella lautasella ja annan maustua viitisen minuuttia. Tarjoile heti tai anna jäähtyä ja tarjoile kylmänä.

Smetanasilli

1 prk ravintolafileitä tai 3 matjessillifilettä
250 g smetanaa
½ sitruunan kuori hienona raasteena
½ tl rouhittua mustapippuria
3 rkl tuoretta tilliä

Leikkaa valutetut sillifileet noin sentin paksuiksi suikaleiksi, revi tilli hienohkoksi silpuksi ja sekoita kaikki aineet yhteen. Anna maustua kylmässä vähintään muutama tunti, mielellään seuraavaan päivään.

Tässä tämän päivän anti, kävin kirjoittelun lomassa rykäisemässä pikku työkeikan Turkuun ja mukavata oli. Pikkusen lopussa rysähti ja selkä tais ottaa osumaa, mutta kahtellaan, kahtellaan...ehkä tästä vielä yhtenä kappaleena huomenna töihin. Tai siis tänään. Öhhöhö. =P

Lupsakkaa viikonloppuva!

-Hulta








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti