perjantai 23. lokakuuta 2015

Joulukalenteri - stressinhallinnasta ja laatikkoleikeistä

Joululaatikot. Nuo ihanat juhlan tuojat, jotka aiheuttavat niin kovasti harmaita hiuksia, kriisejä ja ahdistusta useimmille joulukokeille. Jos haluat päästä helpolla, aloita nyt. Juurekset ovat parhaimmillaan, halvimmillaan ja nyt on vielä hyvin aikaa ennen varsinaisen jouluajan alkua. Kun joulu kolkuttelee ovella, ei kannata kasata turhaa stressiä ja kiirettä.
 Kuva lainattu huffingtonpost.com

Monta kertaa jouluun liittyy yllätyksiä. Aikataulut elävät, vieraslistat muuttuvat, ideoita putkahtelee ja erilaisia kokeiluja pälkähtää mieleen tehdä. Hyvin valmistellut perusasiat antavat tilaa kaikelle muulle. Tähän paras apurini ja neuvoni on Joulukirja. Muistiinpanoja, ideoita ja joko jo ostettuja tai suunniteltuja lahjoja alkaa olla jo jonkin verran tämän vuoden sivuilla. Stressillä ei ole enää sijaa minun jouluissani, riittää kun kerran aatto meni suurin piirtein näin:
Kuva lainattu mpwproperties.com

Mieti, miten koristelet ja milloin, koska on aika leipoa, mitä kukakin lahjakseen saa...ja anna asioiden tapahtua. Käytä joulunaluspyhiä hyväksesi leivontapuuhissa - meillä on perinteisesti leivottu pipareita itsenäisyyspäivänä. Kun leipoo hitonmoisen määrän, niitä riittää aattoon asti ja niitä ehtii myös koristelemaan moneen otteeseen. Mikäpä sen mukavampaa, kuin viettää leppoisa ilta vaikka lasten tai kavereiden kanssa pipareiden koristeluun? =)

Vuosi sitten tein sarjan postauksia laatikkoresepteistäni.
Osassa 1 tehtiin porkkanalaatikkoa,
osassa 2 tekaistiin lanttulooraa
ja osassa 3 perunalaatikkoa.
Vain pari on joukosta poissa; punajuuri- sekä lanttu-bataattilaatikot.

Lanttu-bataattilaatikko syntyy lanttulaatikon reseptillä, mutta vaihtamalla puolet lantusta bataattiin. Mausteiden määrää voi myös hieman karsia, koska bataatti tuo laatikkoon paljon lisämakua.
Tämä maistuu kaikille, varsinkin niille jotka eivät lantusta sellaisenaan hullun tavalla tykkää. Joskus lykkään sekaan vähän porkkanaa, ihan vain piruuttani ja pahaa-aavistamattomia hämätäkseni.

Punajuurilaatikko on myös helppo tehdä, ja sitä voi myös tuunailla vaikka aurajuustolla tai vuohenjuustolla. Viitisentoista vuotta sitten sitä ensimmäisen kerran tehtiin, ja sen jälkeen ei ole ollut paluuta entiseen. Ei tule joulu ilman punajuurilaatikkoa, eikä muuten ilman haudutettua punakaaliakaan!

Punajuurilaatikkoon pätee samat säännöt kuin muihinkin laatikkoresepteihini; suosittelen lämpimästi tekemään laatikon puolivalmiiksi ja pakastamaan uunivuuassa. Tällöin laatikon voi ottaa aatonaattoiltana jääkaappiin sulamaan ja lykätä aattona kylmään uuniin, nostaa lämmön 180 asteeseen ja paistella sen ihanaksi. Maistuu aivan samalta - jos ei jopa paremmalta - kuin aatonaattoyönä itku kurkussa raataen väkerretyt laatikot.

Tässä siis nuo puuttuvat lenkin jouluruokien ketjuun. Pitemmittä puheitta siis asiaan!

Punajuurilaatikkoon tarvitset:

1,5-2 kg punajuuria
2 punasipulia
0,5 kg jauhoista perunaa
1 dl punaista maitoa
1 dl kuohukermaa
50 g voita
0,5 dl korppujauhoa
0,5 dl siirappia
1 kananmuna
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua mustapippuria
0,5 tl maustepippuria
0,5 tl muskottia

vettä

Keitä kokonaiset punajuuret kuorineen kypsiksi, tämä vie juurien koosta riippuen 45-75 minuuttia. Keitä myös perunat. Anna jäähtyä sen verran, että ne saa kuorittua. Silppua sipulit hienoksi ja kuumenna kattilassa tai mikrossa voin kanssa kunnes sipuli muuttuu hiukan läpikuultavaksi, älä ruskista.
Hienonna sipuli, kuoritut punajuuret ja peruna kutterissa tai sosemyllyllä, lisää muut ainekset ja tarkista maku. Lisää mausteita, kermaa tai maitoa mikäli se on tarpeen.
Lykkää vuokaan, jäähdytä ja pakasta.
Jos haluat, voit lisätä jäähdytettyyn massaan yhden paketin Aurajuustoa murennettuna. Ajoittain teen näitä pakkaseen 2-3 kappaletta ja paistelen parit jo reilusti ennen joulua.


Punakaalilaatikko taas syntyy näin:

2 kg punakaalia
2 pientä tai 3 isoa punasipulia
50 g voita
1-1,5 dl kermaa
0,5-1 dl siirappia
1 tl fenkolinsiemeniä
0,5 tl maustepippuria
5 kokonaista neilikkaa
laakerinlehti
1 tl suolaa

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa kaali ja sipuli noin puolen sentin suikaleiksi. Lykkää uunivuokaan, lisää mausteet ja puoli desiä siirappia. Leikkaa voipalasia päälle ja peitä foliolla. Hauduta uunissa noin tunti puolen tunnin välein sekoitellen, kunnes kaali pehmenee. Lisää desi kermaa ja palauta folion alle uuniin vielä tunniksi, lisää paiston aikana kermaa ja siirappia jos maku ja kosteustilanne sitä vaatii. Koostumus saa olla sellainen, että vuuan pohjalle ei jää lillumaan nestekerrosta vaan kaikki on tasaisen kosteaa. Nypi neilikat ja laakerinlehti pois ennen tarjoamista!
Haudutetun punakaalin voi tehdä pari päivää etukäteen ja lämmittää jouluaattona. Sen voi myös pakastaa, mutta rakenne saattaa kärsiä. Itse teen punakaalin aina jouluaattona samalla kun paistelen laatikoita.

Kohta ollaan jo alle 2 kuukauden päässä jouluaatosta, JIIHAA! Huomenna painun Punnitse&Säästä-kauppaan kuivahedelmäostoksille, lähtee meinaan Prosenttikakku työn alle. Khihihii!

=) Hulta


3 kommenttia:

  1. Punajuurilaatikko maustettuna sinihomejuustolla toimii aina! Lanttu- ja perunalaatikkoa myös jouluksi mutta porkkanalaatikot syökööt muut. Prosenttikakku oli hyvää mutta täksi jouluksi tekisi mieli jotain suklaista ja mausteista kakkua, siis sellaista missä maut maistuu kunnolla. Ootko ikinä lisännyt chiliä kakkuun? Tuli tämmöinen villi ajatus vaan mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ite tykkään sellaisesta porkkanalaatikosta missä on rukiin- tai kauranjyviä. Maistuu paremmalta ja on terveellisempää kuin riisiin tehty.

      Itse asiassa olen tehnyt chilisuklaakakkua, ja sen resepti on JOSSAIN. Pitää yrittää etsiä. Taikinaan tulee perunaa, ja se tekee kakusta pehmoisen ja suussasulavan! Vois kyllä jouluksi sellaisenkin tekaista. =)

      Poista
    2. Wau, kuulostaa juuri siltä mitä mielessäni kuvittelin. Toivottavasti resepti löytyy ja jalomielisesti jaat sen.

      Poista