keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Kaksin aina kaunihimpi - tuplasitruscurdia

Hellurei!

Paljon on aikaa ehtinyt hetkessä liitää ohitse, pahoittelen hiljaisuuttani. Koulun lopettelua, tulevan kummityttösen kastajaisia, yhdistyksen messujärjestelyitä, töitä ja heilastelua, sillähän tuo kolme viikkoa mukavasti menee hurahtamalla! Mutta nyt ollaan taas jokakeväisessä lievästi maanisessa mielentilassa, jonka näkyvimpiä oireita on jatkuva keittiössä touhuaminen. Sutaisin murulle porkkana-appelsiini-polentakakun ja päälle töräytin omin kätösin pyöräyttämääni lime-appelsiinicurdia. Kakku vaatii vielä pientä hiomista, joten sitä ohjetta joudutte vielä hetkisen odottamaan...curd-ohjeen sen sijaan saatte juurikin nyt eteenne!

Suosittelen että kokeilette rohkeasti, vaikka ennakkoon curdin tekeminen saattaakin vaikuttaa vähän hullun hommalta. Lopputulos on edullinen ja herkullinen - curd sopii kakkujen ja muiden leivonnaisten kruunaamiseen, paahtoleivän kaveriksi, rahkan tai jogurtin mausteeksi ja (älkää väittäkö ettette itse koskaan tee näin) myös ihan keskiyön ateriana suoraan purkista... :D

Kypsentämiseen voit käyttää joko vesihaudetta tai paksupohjaista kattilaa ja kattilanalusritilää. Vesihauteen kanssa puljatessa pitää muistaa, että päällimmäisen kulhon pohja ei saa koskettaa kiehuvaa vettä. Ritilän kanssa lämmönsäätely ei ole yhtä helppoa kuin vesihauteessa, mutta itse (laiska kun olen) käytän tätä menetelmää. Ja kattilaritilähän nyt on joka keittiön ehdoton varuste jonka avulla puurot, keitot ja kastikkeet eivät pala pohjaan ja myös jäähdyttäminen käy nopeammin.
Jos haluat olla laiska etkä jaksa puristella mehua suoraan sitruksista, käytä tuorepuristettua appelsiinimehua kuten Tropicanaa - sitä mallia missä ei ole sattumia - ja limetäysmehua pikkupullosesta. Itse käytin limemehua pullosta sekä tuoretta appelsiinia, koska sain samalla siitä kuorta polentakakkua varten. Curdiahan voi tehdä mistä tahansa muistakin sitruksista kuten greipistä, sitruunasta tai mandariinista, vähemmän-sitruksen-ystävä-henkilöt tekaisevat curdin vaikka passionhedelmästä.

Curdia tehdessä tärkeintä on muistaa että hiljaa hyvä tulee. Käytä siis alhaista lämpöä ja sekoittele kärsivällisesti, jotta saat parhaan lopputuloksen. Jos seos kuumenee liikaa, keltuaiset menevät kokkeliksi. Loppuvaiheessa seos höyryää hiukan, mutta ei kokkeloidu kunhan sitä sekoittelee jatkuvasti. Jos joudut keskeyttämään hetkeksikin, kannattaa ottaa astia pois lämmöltä.

Curdiin tarvitset:

2 dl appelsiininmehua
1,5 dl limenmehua
4 dl sokeria
6 keltuaista
225 g voita kuutioina (vajaa 2 cm kanttiinsa)

Sekoita kattilassa tai kulhossa mehut, sokeri ja keltuaiset. Laita astia lämmölle ja sekoittele kunnes sokeri on täysin sulanut. Tipauta sekaan kuutio voita ja jatka sekoittelua. Kun voikuutio on lähes kokonaan sulanut, lisää uusi kuutio ja jatka kunnes kaikki voi on käytetty. Kun olet lisännyt viitisen kuutiota, voit alkaa lisäämään 2 kuutiota kerrallaan. Sekoittele reippaasti pohjaa myöten ja kun kaikki voi on sulanut, jatka kypsentämistä 5-15 minuuttia. Alkuun seos valuu kauhasta kuin vesi hanhen selästä, mutta reilun 5 minuutin päästä voit alkaa seurailemaan sen paksuuntumista. Kun dippaat kauhan seokseen, käännät sen selkäosan ylöspäin ja vedät sormella viivan seokseen, sitä pitäisi jäädä kauhan päälle parin millin kerros eikä viivan pitäisi levitä tai mennä umpeen. "Peittää kauhan selän", kuten ammattitermi kuuluu. Curd paksuuntuu huomattavasti jäähdyttyään, joten ei tarvitse huolestua vaikka tässä kohtaa sen rakenne muistuttaakin enemmän mehukeittoa tai kastiketta.
Kun seos on tehnyt temppunsa, kaada se purkkiin jäähtymään. Älä sulje purkkia ennen kuin curd on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Siirrä jääkaappiin ja käytä parin viikon kuluessa.

Koska ohjeeseen tarvitaan 6 keltuaista, valkuaisia jää yli tarpeen. Ne voit vispailla marengiksi ja tehdä vaikka curdilla ja hedelmillä täytetyn pavlovan! Valkuaiset voit myös pakastaa pussissa. Ne ovat sulaneena käypää marenkikamaa. Taidanpa piakkoin postailla myös pavlovaohjeeni...jos vaikka pääsiäiseksi?


Ihanaista pääsiäisenodotusta! =)
- Hulta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti