perjantai 8. toukokuuta 2015

Nopsat lemppariateriat - erilaisesta pikaruuasta

Viihdyn keittiössä. Saatan viettää siellä aikaani ihan vain huvikseni, vaikken tekisikään mitään. Haaveeni on saada niin iso keittiö että sinne mahtuu sohvasänky. Sit ei tarttis varmaan enää poistua kyökistä ollenkaan...en ole varma onko tämä hyvä. Mutta vaikka Rakastankin kokkaamista ja usein käytän ihan perusruuanlaittoon 1-3 tuntia kerrallaan, joskus aika on kortilla ja täytyy saada apetta esille supervauhtia.

Nopean ei tarvitse tarkoittaa mautonta, ravintoaineköyhää tai epäterveellistä; on omista valinnoista kiinni, MISTÄ ruokansa tekee. MITEN onkin sitten eri asia.
Hiukan jo aihetta "nopeasti jääkaapista lautaselle" sivusin muutama viikko sitten tomaattikastikepostauksessani. Jatketaan samalla teemalla vielä, sillä kollegani pyynnöstä jaan joka tapauksessa kuskusohjeeni joka taipuu niin lämpimäksi lisukkeeksi kuin kylmäksi salaatiksikin.

Yleensä käytän tuoreita kasviksia ja juureksia, sillä niissä maku on paras ja hinta alhaisin. Oikeastaan ainoa poikkeus on herneet, jotka ovat parhaita pakkasesta. Pakasteitten käyttämisestä ei kannata ottaa turhaan huonoa omaatuntoa, sillä niissä ravintoaineet ovat tallessa ja ne ovat paljon parempi vaihtoehto kuin hyperkuumennetut, lisäaineilla ja suolalla kyllästetyt täyseinekset.
Pakkaukset ja tuotteiden esikäsittely ovat myös oleellisia kun kokataan sata lasissa. Jos voit skipata työvaiheen, varsinkin sotkuisen sellaisen, niin kannattaa tehdä se. Esimerkiksi mikäli en varta vasten tarvitse kokonaisia aurinkokuivattuja tomaatteja, valitsen käytännössä aina valmiiksi suikaloidut. Nopsastihan ne tomaatit saksilla tai veitsellä napsuttelee suikulaksi mutta sormet ja veitsellä leikatessa myös leikkuulauta sotkeentuvat. Taas yksi hidaste.

Hiilarilisäkkeissä suosin täysjyvää. Kuskus on useimmiten GoGreen-merkkistä, nuudelit mitä tahansa sattuu käteen osumaan paitsi jos sattuu löytymään tattarista tehtyjä soba-nuudeleita jolloin niitä päätyy ostoskoriin aivan varmasti. Uskomattoman hyvää. Pastat ovat tummaa, mielellään rukiista tai ainakin täysjyvävehnää sisältävää mallia. Kypsymisajassa ei kuitenkaan ole mainittavaa eroa, joten samalla vaivalla saat ruuasta ravitsevampaa ja terveellisempää.

Peruna on pikaruokana hiukan heikkoa, mutta jos sitä tarvitaan eikä jääkaapissa ole edelliseltä aterialta jääneitä jämäpottuja niin potut voi suikaloituna kypsentää myös mikrossa vedellä peitettynä. Quinoakin vaatii vähän enemmän kevätjuhlaliikkeitä. Siispä jos olen kiireessä, yleensä valitsen nuudelit tai kuskusin.

Kas tässä lempparireseptejäni pikaisiin aterioihin jotka sopivat arkeen ja juhlaan!

Kuskussalaatti
4:lle

3 dl kuskusjyviä
3 dl kiehuvaa vettä
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
 ½ tl rouhittua mustapippuria
muita mausteita maun mukaan (paprikajauhetta, juustokuminaa, korianteria, ruohosipulia, yrttejä...)
kourallinen parsakaalia
1/4 sipuli
½ valkosipulinkynsi
½-1 dl aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
10-15 kirsikka- tai miniluumutomaattia
muuta hyvää; paprikaa, pepperonipippureita, kapriksia, pähkinöitä, siemeniä, granaattiomenansiemeniä, fetaa...

Kuori parsakaalin ohuet varret, leikkaa n.½ sentin kiekoiksi ja irrottele nuput pieniksi rykelmiksi. Laita parsakaalit, hienoksi silputtu sipuli ja raastetta/murskattu valkosipuli kulhon pohjalle. Kaada päälle raaka kuskus, suola ja muut mausteet ja kiehuva vesi. Laita voi ja öljy päällimmäiseksi. Peitä kannella (itse käytän lautasta) ja anna kypsyä viitisen minuuttia. Pyörittele kuskus irtonaiseksi ja mausteet sekaisin kahdella haarukalla - lusikalla tai kauhalla saat aikaan tiiviitä klönttejä, haarukalla ilmavaa ihanuutta - ja lisää loput kasvikset.
Omat jokeriraaka-ainesuosikkini ovat kapris ja suolattomat pistaasipähkinät. Suolattomia, kuorittuja pistaaseja löytyy ainakin Punnitse&Säästä-kaupoista. Jos käytät granaattiomenaa, siemenet kannattaa lisätä vasta tarjoiluastiassa olevan kuskusin pinnalle.

Jos et vielä tiedä, miten saat granaattiompun nopeasti luopumaan sisuksistaan niin nytpä tulee arvokasta tietoa; Leikkaa granaattiomena kahtia "päiväntasaajan" kohdalta. Käännä leikkuupinta alaspäin ja hakkaa kuorta yläpuolelta esim. isolla lusikalla tai kauhalla. Siemenet satavat alas kuin pienet jalokivet! Jos haluat säilyttää niitä pitempään, huuhtaise ne juoksevan veden alla, anna valua hyvin ja laita jääkaappiin rasiassa jonka pohjalla on 3-4-kertainen talouspaperi. Peitä kannella.

Kuskussalaatin voi tarjota lämpimänä tai kylmänä lisäkkeenä.



Aasialainen pyttipannu
2:lle

1 pieni pkt nuudeleita kypsennettynä
1 sipuli
1 porkkana
5 cm kesäkurpitsaa
kourallinen parsakaalia
 puolikas paprika
2 cm inkivääriä
(½ dl mungpavunituja ja/tai desi herkkusieniä ohuina siivuina)
öljyä
soijaa
makeaa soijaa/ketjap manis-kastiketta
chilikastiketta, makeaa tai tulista maun mukaan
2-3 kananmunaa

Suikaloi kasvikset, raasta inkivääri. Kuumenna öljy isossa pannussa, wokissa tai kattilassa. Heitä kasvikset kattilaan ja paista muutama minuutti kunnes ne ovat melkein kypsiä. Jos käytät ituja, lisää ne tässä vaiheessa.
Riko munat, vispaa rakenne rikki ja lurauta sekaan 2 rkl soijaa, 1 rkl makeaa soijaa ja 1-2 rkl chilikastiketta. Nakkaa munaseos sekä kypsät, valutetut nuudelit kasvisten sekaan ja pyörittele minuutin verran kunnes kananmuna on kypsynyt. Lisää tarvittaessa soijaa tai muita mausteita.

Voit käyttää myös wokkivihanneksia pakkasesta, itse en pidä niitä hätävarana juuri koskaan joten tuoreilla mennään.


Hernesose
2:lle

4 desiä pakasteherneitä
vettä
suolaa, pippuria
valkosipulinkynsi
½ dl kermaa
1 rkl voita
1-2 tuoretta kotimaista yrttiä: minttua, basilikaa, timjamia tai ruohosipulia

Kuumenna vesi, mausta suolalla ja lisää herneet sekä valkosipuli. Keitä herneet napakan kypsiksi, eli kun otat herneen sormiesi väliin ja puristat, se menee littanaksi muttei ole muhjuinen. Tähän menee vain muutama minuutti, varsinkin pienet pakasteherneet kypsyvät nopsasti joten ole tarkkana!
Ota vähän keitinlientä talteen ja kaada herneet lävikköön. Siirrä ne saman tien blenderiin tai kutteriin, lisää kerma, yrtit, pippuri sekä voi ja pyöräytä soseeksi. Jos massasta tulee kovin tönkköä, ohenna varovasti keitinvedellä.
Toimii lisäkkeenä ja myös levitteenä paahdetulla leivällä. Mausteeksi sopivat hyvin myös vihreä chilitahna tai vihreä pesto.


Grilled cheese sandwich
1:lle

2 siivua isoa sandwich-leipää, esim. Lidlin täysjyväjättipaahtista
Felix chilikastiketta, ketsuppia tms
2 paksua siivua cheddaria tai vajaa desi juustoraastetta
maun mukaan rapeaksipaistettua pekonia, kinkkua, kypsää lihaa tai perunaa jne
voita, öljyä

Sivele leivät ketsupilla reunasta reunaan, asettele juusto ja muut raaka-aineet toiselle leipäsiivulle niin että täyte peittää leivän. Laita toinen leipäsiivu päälle, paina kevyesti. Kuumenna rasva pannulla 4-teholla, kun voi alkaa ruskistua, laita leipä paistumaan. Paista tumman kullanruskeaksi molemmilta puolilta.
Tämä ei nyt ole kovin järkevää sapuskaa, mutta silloin tällöin kun kaapit alkavat kumista tyhjyyttään ja nälkä on hirmuinen, juustoleivällä saa nälkäpeikon karkoitettua pitkäksi aikaa. Salaatti, peruna tai keitto ovat oiva kaveri tälle amerikkalaisherkulle.


Quesadilla
1:lle

2 tortillaa
Felix chilikastiketta
1 dl juustoraastetta
paprikaa, kypsää perunaa, lihaa tai kalaa, kinkkua, tonnikalaa, jalapenoa...
öljyä

Sivele tortillat ohuesti chilikastikkeella. Ripottele puolet juustosta toiselle tortillalle, lado päälle ohuesti muita täytteitä (valuta ja painele paperilla tonnikala, jalapenot yms kosteat raaka-aineet) ja lisää loppu juusto. Paina toinen tortilla kevyesti päälle.
Öljyä päällimmäinen tortilla pullasudilla hyvin niukasti, laita öljytty puoli alaspäin kuumalle pannulle tai uunipellille ja öljyä toinenkin puoli. Paista uunissa tai pannulla molemmin puolin rapeaksi, leikkaa 4-6 kolmioon ja pyri osoittamaan edes jonkinasteista sivistystä tätä superherkkua tuhotessasi.


Nuudelikeitto
4:lle

400 g broilerinfilesuikaleita tai kypsää broileria/muuta lihaa revittynä tai
300 g katkarapuja/tofua
minimaalinen määrä öljyä
2 myttyä nuudeleita
400-500 g keitto- tai wokkivihanneksia
1 sipuli
2 rkl fondia, kana tai kasvis
1,2 l kuumaa vettä tai 9 dl vettä+purkki kookoskermaa
currytahnaa, värillä ei väliä
muita mausteita ja tuoreita yrttejä maun mukaan; pippuria, hakattua korianteria, lehtipersiljaa,

Kuumenna öljy isossa kattilassa. Jos käytät raakaa broileria tai tofua, ruskista se kevyesti. Kypsät lihat kiittävät jos niitä pyörittelee minuutin verran öljyssä. Lisää currytahna ja sipuli, pyörittele rauhallisesti vielä minuutti pari, kunnes sipuli on pehminnyt.
Lisää neste, fondi ja mausteita, säästä tuoreet yrtit ihan loppuun. Anna kiehua rivakasti kunnes vihannekset ovat kypsiä. Ota kattila levyltä. Lisää nuudelit ja anna tekeytyä pari minuuttia.
Jos käytät katkarapuja, lisää ne jäisinä keittoon, ota levystä virta pois ja ota kattila pois levyltä parin minuutin päästä. Ravut ovat suolaisia, joten puolita fondin määrä liemessä!


Mukikakku
1:lle

2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl sokeria
2 rkl maitoa
1 muna
1 rkl öljyä
1 tl vaniljauutetta (tai 1 tl vaniljasokeria tavallisen sijasta)
1 ml/maustemitallinen leivinjauhetta
(1 rkl suklaahippuja tai ripaus pikakahvia)

Vispaa munan rakenne rikki isossa mukissa, lisää maito ja öljy (+vaniljauute). Lisää kuivat aineet ja sekoita 5 sekunnissa taikinaksi. Kypsennä mikroaaltouunissa kovimmalla teholla 1,5-3 minuuttia uunin tehosta ja mukin muodosta riippuen. Kakku saa jäädä pehmeäksi, jopa keskeltä hiukan raa-aksi.



Tässä nämä muutamat suosikit, jotka muuntuvat helposti jääkaapin ja pakastimen sisällön mukaan. Itse olen niin laiska, että tapani mukaan katson mistä kohtaa aita on matalin ja kipaisen siittä yli.

Voisin tässä kehitellä sellaisen "juhlat kasaan tunnissa/kahdessa"-postauksen jos sellaista joku kaipaa? Kertokaa mitä haluatte, toiveita on kiva saada. =)

- Hulta

2 kommenttia:

  1. Kuskussalaattia täytyykin tehdä pitkästä aikaa. Ruokavieraille tulee tehtyä usein kuskusia, on eksoottinen raaka-aine yllättävän monelle ja emännälle helppo :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuskus on mainio raaka-aine, tosiaan eksoottinen mutta melkein luvattoman helppo valmistaa. =)

      Poista