maanantai 27. huhtikuuta 2015

Primero de Mayo - vappuruuasta

Tui tui mussukat! Vaikka tässä vähän kosteissa tunnelmissa on viikonvaihdetta vietetty, vapun sää ei herätä suuria tunteita. Ystäväni A:n toiveesta vietämme vapunpäivää piknikin merkeissä, mutta minulle on sama olemmeko jossain puistossa aurinkoa väistelemässä, olohuoneessa sadetta pitämässä vai terassilla vilttien alla. Seura on tärkeintä - hyvät ystävät ja kummityttö tulee kylään, ketä oikeesti siinä kohtaa alkaa sääolot hetkauttamaan? Ei minua. Aurinko paistaa sydämessä kuitenkin.

Ruuan suhteen ajattelin päästä helpolla, kuten aina. Koska A on Espanjan innokas fani, ajattelin tarjoilla lattarivivahteita lautasella. Alkuun nautimme cavaa ja manchegosalaattia. Pääruuaksi tekaisen ylikypsää nautaa carne picantea ja sen seuraksi mojo-kastiketta ynnä patatas bravas - patata meinaapi pottua ja bravas meinaa jotta pottujen päälle tupataan valkosipulimajoneesia ja mojosoosia. Jälkkäriksi pyöräytän läjän munkintyylisiä churroja suklaakastikkeen kera. Namnam.

Ylikypsään lihaan pitää käyttää jotain sitkeää ja halpaa lihapalaa. Siis iso klöntti naudan etuselkää/lapaa, joka keittolihanakin tunnetaan, tai iso kokonainen possun kassleri elikkäs niska. Myös naudan ulkopaisti tai possunpaisti/kinkku toimii, joskin vähärasvaisuuden takia kannattaa joko peittää pinta pekonilla tai chorizomakkarasiivuilla tai huolehtia erityisen tarkasti siitä, että kosteutta ei pääse kypsennyksen aikana haihtumaan. Pekoni ja varsinkin chorizo lisäävät erinomaista makua, joten luonnollisesti niitä suosittelen. Niitä käyttäessä kannattaa siivut lisätä vasta kastikkeen jälkeen, jotta maku pääsee kunnolla lihan sisälle.
Ennen uuniin laittamista kannattaa poistaa lihan pinnalta paksuimmat kalvot, mutta sen tarkemmin ei tartse perata - pitkä kypsennys pehmentää lihan ja saa sidekudokset antamaan periksi, jolloin lihan voi hajottaa sormella tökkimällä.

"Kastike" (eli töhnä jossa lilluen liha kypsyy) syntyy nopsasti kutterissa, blenderissä tai raastinraudalla. Itse olen käyttänyt yleiskoneen kutteria. Chilien voimakkuus ja määrä on aivan kokin oma asia, kaupan isot chilit kannattaa käyttää siemenineen koska pitkä kypsennysaika vie niistä niin paljon tulisuutta. Tulisempien chilien kanssa kannattaa miettiä, josko poistaisit siemenet.
Uunissa ollessaan liha kaipaa muutamaan otteeseen valelua kastikkeella, kannattaa samalla nostella kasviksia lihan päälle jotta maut kehittyvät huippuunsa.

Carne Picante
4-6:lle

n. 1,5 kg naudan keittolihaa/ulkopaistia tai possun kassleria/paistia
kastike:
1 paprika
2 chiliä
½ sitruuna, kuori ja mehu erikseen
1 varsisellerin varsi
5 cm purjoa
1 iso sipuli
1 valkosipuli
1 tl karkeaksi rouhittua mustapippuria
laakerinlehti
1 tl hunajaa

Poista sitruunasta kuori esim. kuorimaveitsellä tai raastinraudalla. Hienonna kaikki kastikkeen ainekset laakerinlehteä lukuunottamatta paksuksi, karkeaksi massaksi. Laita liha pieneen, syvään uunivuokaan, kaada kastike sen päälle ja nakkaa laakerinlehti perään, peitä ensin leivinpaperilla ja sitten joko kannella tai foliolla.
Laita 160-asteiseen uuniin ja laske lämpö 120 asteeseen. Anna kypsyä ainakin 8 tuntia, liha on valmista kun sen saa nypittyä rikki.
Nosta liha vuuasta ja töki haarukan avulla liha irti sidekudoksista.

Mojo-kastike on yksinkertainen, nopeatekoinen tulisenpuoleinen tomaattikastike. Halutessasi voit käyttää myös esim. chipotlea chilin sijaan, jolloin saat savuisempaa makua kastikkeeseen. Sopii moneen, mm. grillatulle lihalle, kalalle tai kasviksille, dippikastikkeeksi tai vaikka ihan sipsien kaveriksi.

Mojo

400-500 g paseerattua tomaattia
1 chili
1 pieni sipuli
1/4 valkosipulia
½ tl chilijauhetta
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl valko- tai punaviinietikkaa
½ tl kokonaisia mustapippureita

Silppua sipulit ja chili. Lykkää kaikki ainekset kattilaan, keittele miedolla lämmöllä 30-60 minuuttia ja siivilöi.

Patatas bravas
4:lle

1 kg keitettyjä perunoita
4 rkl oliiviöljyä
karkeaksi rouhittua suolaa ja pippuria
paprikajauhetta (savustettu toimii tässä hyvin!)
mojo-kastiketta
aiolia, itsetehtyä tai valmista

Laita 4 osaan lohkotut perunat uunivuokaan, lisää öljy sekä mausteet ja kypsennä 225-asteisessa uunissa välillä käännellen kunnes perunat ovat joka puolelta vaalean kullanruskeita.
Laita tarjolle pottulat viehkoon astiaan, lapo päälle desin verran mojoa ja reilusti aiolia. Tarjoile.

Mutta sitten! Se tärkein. Churrot ovat espanjalaisia pitkulaisia munkkeja, jotka tarjoillaan monesti paksun suklaakastikkeen kera. Ne voi jättää sellaisekseen tai pyöritellä sokerissa. Tällä kertaa aion käyttää kanelisokeria.
Churrot puristetaan öljyyn pursotinpussista, jossa on tähtipäinen tylla. Pötköstä voi tehdä melkeinpä miten pitkän tahansa - olen nähnyt 3-senttisiä ja 20-senttisiä. Tällä kertaa pidättäydyn todennäköisesti maltillisesti 5-senttisissä.
Taikinasta on monia versioita, useissa käsketään kuumalla levyllä sotkemaan taikinaa ja ties mitä, mutta nyt (taas) mennään läpi siitä mistä aita on hatarin. Churrot voi paistaa valmiiksi hyvissä ajoin, ja vasta tarjoiluhetken alla käyttää uunissa ja sokeroida.

Churros
2-4:lle, ahneudesta riippuen

2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl (oliivi)öljyä
2,5 dl kiehuvan kuumaa vettä

puolisen litraa rypsi- tai auringonkukkaöljyä paistamiseen

½ dl hienosokeria ja 2 tl kanelia pyörittelyyn

Sekoita kuivat aineet, lisää öljy ja kuuma vesi. Sekoita taikinaksi, nakkaa pursotinpussiin. Kuumenna öljy, testaa lämpöä pienellä leipäpalasella. Nakkaa käntty kattilaan. Oikeanlämpöisessä öljyssä leipä nousee nopeasti pintaan ja öljy kuplii rivakasti, leipä ruskistuu kullanruskeaksi noin minuutissa. Pyri pitämään lämpötila tasaisena ja pidä kattilan kansi sekä huolellisesti kostutettu - siis veteen upotettu ja kuivahkoksi väännetty - keittiöpyyhe lähettyvillä. Jos öljy alkaa savuttaa, nosta se välittömästi pois liedeltä ja peitä kannella. Näin todennäköisimmin vältät tulipalon. Jos palo ehtii syttyä, laita kattilan päälle ensin kansi ja sitten märkä pyyhe.

Kun öljy on riittävän kuumaa, pursota taikinaa haluamasi mittainen pätkä suoraan öljyyn ja katkaise saksilla tai terävällä veitsellä. Pienessä kattilassa voit kypsentää samalla pari isoa tai 3-4 pientä churroa. Kun churrot ovat tumman kullanruskeita, nosta ne talouspaperille ja taputtele kevyesti enin öljy pois.

Jos teet paljon ja haluat nauttia churrot lämpiminä, voit laittaa ne pellillä 175-asteiseen uuniin odottelemaan sokerointia. Kun churrot ovat vielä kuumia, pyörittele ne syvällä lautasella kanelisokerissa.

Suklaakastike

100 g tummaa suklaata
50 g maitosuklaata
1 dl kuohukermaa
1 tl voita

Sulata ainekset yhdessä miedolla lämmöllä mikrossa tai kattilassa vähän väliä sekoittaen. Tarjoile lämpimänä churrojen tai vaikka jäätelön kanssa.


Iloista kevään juhlapäivää kaikille lukijoille rakkaineen, toivottavasti jokin näistä ohjeista löytää tiensä myös teidän pöytäänne!

- Hulta

2 kommenttia:

  1. Churrot ja suklaakastike kuulostaa ihanalta. Itsellä tulossa vähän erilainen vappu, olen menossa konserttitalolle kuuntelemaan sellistejä iltapäivällä ja mietinkin pääseekö mihinkään enää syömään sen jälkeen. Wappubuffa ei oikein nappaa. Jotain voisin kaverille tarjota ennen konserttia, pieniä parsapiiraita ja jotain hyväskää kahvin seuraksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mites ois churrot kahvin seuraksi? ;) Kuulostaa kyllä kivalta suunnitelmalta, eipä onneks vapunviettoa ole lailla säädetty vaan ihan ite saa päättää miten, missä ja kenen kanssa. Meillä ei ole aattona oikein mitään muuta kuin miulla töitä ja yhdessä valmisteluita vieraita varten. Menee se niinkin. =)

      Poista