torstai 10. joulukuuta 2015

Paistia, salaattia, sipulia - kesähäiden kekkeriherkuista

Noniin, paluu ruotuun. Tässä oli jonkin verran ohjelmaa ja onhan sitä edelleen, mutta en halua jättää näitä juttuja kirjoittamatta koska tätäkin reseptiä on minulta pyydetty. Nämä ohjeet ovat myös hyvin ajankohtaisia juhlapyhien aikaan, näistä voi kukin napata mieluisat omaan pitopöytäänsä kun ystäviä tulee kylään.

Kesällä pääsin ihaniin elokuisiin häihin vieraan ja kyökkikomentooran roolissa.  Ruokalistalla oli seuraavia herkkusia:
- Kylmää pippurista punaviinipaistia
- Punaviinimarinoitua punasipulia
- Vuohenjuusto-punajuurisalaattia
- Mozzarellapastasalaattia
- Kevätkeikaussalaattia
- Rucolaperunasalaattia

Lisäksi juhlan kruunasi mango-sitruunatäytekakku. Siinä oli mangomoussea, sitruunasiirapilla kostutettu vaalea kakkupohja, sitruunacurdia ja sitruunatuorejuustokuorrute vaahtokarkkimassan alla. Oli todella ihanaa, ja kesäisen raikasta. Kakku kirvoitti eksoottisemmista maisemista kotoisin olevasta häävieraasta ihastuneita kiljahduksia. Kyl miä iteki vähän ihtiäni olalle taputtelin, kaikki upposi sujuvasti vieraitten ja isäntäväen kupuihin.

Näissä juhlissa käytännössä kaikki tehtiin edeltävänä iltana ja juhlapäivänä vain kasailtiin ruuat tarjolle. Säästi mukavasti hermoja ja aikaa. Suosittelen lämpimästi, sillä bileiden tunnelma on huomattavasti mukavampi kun emäntä ei ole kireänä ja ahdistuneena keittiössä koko aikaa...

Kylmä paisti on kesällä näppärää tarjottavaa. Ohuiksi siivuiksi leikattuna ja marinoituna se säilyy paremmin ja on helppo asetella näyttävästi vadille.
Naudan paahto- tai sisäpaisti kypsyy hitaasti matalassa lämmössä todella mureaksi ja mehukkaaksi, kun sille antaa mahdollisuuden. Näissä bileissä oli paljon vieraita, joten tein 2 paistia joista toinen oli 2,5-kiloinen ja toinen nelikiloinen. Paisti tykkää, kun sen tuuppaa 200-asteiseen uuniin ja saman tien laskee lämmön 100 asteeseen. Tunti per kilo kypsentelyä ja sen jälkeen noin tunti lepuuttelua peiteltynä ennen kuin veitsellä on asiaa hommiin. Tällöin nesteet eivät karkaa paistin sisältä, ja leikkaaminen käy siistimmin.

Leikatun paistin marinoiminen pidentää sen säilyvyyttä ja parantaa makua. Kylmä paisti on myös parempi ja helpompi tarjottava varsinkin kesähelteellä ja silloin, kun vieraita on paljon, ruokailu kestää pitkään ja käytössä ei ole lämpöhaudetta. Määrä on vähän suhteellinen; joistain paisteista irtoaa enemmän nestettä kuin toisista, ja jotkut ihmiset yksinkertaisesti syövät enemmän ja toiset vähemmän. Ohjenuorana voidaan kuitenkin pitää 150-200 g raakaa naudan sisä- tai paahtopaistia/ruokailija. Kannattaa tehdä vähän enemmän kuin vähemmän - tämä maistuu juhlien jälkeen keskiyön voileivällä!

Paistin kanssa punaviinimarinoitu punasipuli on enemmän kuin kotonaan; se on helppo tehdä ja se tuo väriä ja runsaasti makua lautaselle. Se myös näyttää upealta kauniissa kristallikulhossa. Jos voit koristella ruualla, tee se. Mikään ei ole parempaa kuin kaunis ruoka jonka voi syödä aikansa ihasteltuaan.

Salaatit ovat vanhoja suosikkeja - rucolaperunasalaatti on juuri sitä miltä se kuulostaakin; keitettyä pottulaa, sipulia, isoja kapriksia tai maustekurkkua ja rucolaa. Kastikkeen virkaa toimittaa sitruuna-hunaja-dijonsinappikastike. Perunat ja sipuli marinoidaan yön yli kastikkeessa ja kaprikset/kurkut lisätään sekaan. Lopuksi, vadille asetellessa, lisätään pariin väliin rucolaa ja päälle myös. Naminami.

Punajuuri-vuohenjuustosalaatti on ammatti-instituutin ajoilta tuttu, ohjaajani Stinan resepti jota olen mukaillut. Yrttien ja voin kanssa paahdettu punajuuri ja vuohenjuustolohkot kipataan salaattipohjan päälle, tadaa! Valmis.

Kevätkeikaus taas on oma kehitelmäni erääseen entisen työnantajani tapahtumaan. Piti saada tietyt uutuusraaka-aineet esille, joten väsäsin vähäkalorisen tekeleen; paistettua pekonia, parmesaania, mitä näitä nyt on. Ai niin ja yrttirutonkeja tietysti. Ruokaisaa, upean värikästä, herkullista.

Mutta! Aletaankos me pikku hiljaa tekemään eikä vaan lätistä tässä nyt?

Punaviinimarinoitu paisti
10:lle

2,5 kg kalvottomaksi siistittyä naudan sisä- tai paahtopaistia
2 rkl rouhittua mustapippuria
2 tl kuivattuja yrttejä; salviaa, timjamia, rosmariinia
1 tl öljyä tai sulatettua voita

marinadi:
paistinliemi
3 dl punaviiniä
4 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
suolaa
jauhettua mustapippuria

2 punasipulia

Ota paisti huoneenlämpöön temperoitumaan noin 3 tuntia ennen paistamista. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Hiero rasva ja mausteet paistin pintaan, lykkää uunivuokaan joka on sen kokoinen että paistin ja vuuan reunojen väliin jää pari senttiä tilaa.
Laita paisti kuumaan uuniin ja laske lämpötilaa 100 asteeseen. Anna kypsyä tunti per kilo. Anna valmiin paistin levätä ensin kymmenisen minuuttia vuuassa ja nosta se sitten vadille jäähtymään ja peitä foliolla.
Paisti on edelleen punertavaa sisältä, mutta se muuttaa väriään marinoinnin aikana, sillä etikka ja viini kypsyttävät sen.

Valuta vuuasta paistinliemi kattilaan. Lisää muut aineet, keitä reippaasti ja kuori vaahto pinnalta kunnes sitä ei enää nouse. Redusoi noin kolmanneksella ja siirrä jäähtymään pois levyltä. Suikaloi punasipuli ja laita se liemeen. Sipuli kypsyy kevyesti.

Leikkaa jäähtynyt paisti terävällä veitsellä pari milliä paksuiksi siivuiksi. Jos paisti on kovin leveänmallinen, voit ensin halkaista sen pituussuunnassa. Lado kolmannes viipaleista kannelliseen rasiaan, nostele päälle jonkin verran sipulia marinointiliemen joukosta. Tee loput kerrokset samalla tavalla, ja kaada lopuksi päälle kaikki madinadi. Peitä tiiviisti ensin kelmulla (huom! EI foliolla sillä suola ja etikka syövyttävät alumiinia) ja sitten lautasella tai kannella.
Anna paistin maustua vähintään 6-8 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Käännä kerran, käsittele lihaa varovasti sillä se on todella mureaa!
Lado tarjolle laakealle vadille, hylkää enimmät sipulit ja korvaa ne ripsottelemalla pinnalle marinoitua sipulia joka on paljon nätimpää kuin yönsä paistin kanssa viettäneet sipulisuikaleet. Voit myös lisätä herneenversoja, rosmariininoksia tai muuta vihreää yrttiä antamaan värikontrastia.


Punaviinimarinoitu sipuli
10:lle

n. 700 g punasipulia
1 dl punaviinietikkaa
3 dl punaviiniä
5 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl jauhettua mustapippuria
2 rkl sitruunanmehua
1 rkl oliiviöljyä

Kuori ja suikaloi sipulit. Laita muut aineet kattilaan lukuunottamatta öljyä ja sitruunanmehua ja keitä reippaasti, kunnes liemi on redusoitunut noin kolmanneksella. Anna jäähtyä hetki, lisää loput ainekset ja kaada sipulisuikaleitten päälle kannelliseen astiaan. Anna maustua yön yli.


Punajuuri-vuohenjuustosalaatti
10:lle

250 g salaattia, kevyt- ja ohutlehtistä
200 g jäävuorisalaattia
500 g kypsytettyä vuohenjuustoa
500 g punajuuria
1 tl rosmariinia
1 tl fenkolinsiemeniä
1 rkl voita
1 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Huuhdo punajuuret ja tarkista ettei pintaan ole tarttunut multaa, hiekkaa tai kiviä. Poista kummastakin päästä "viikset" sun muut mitä et halua vieraillesi tarjoilla.
Lohko juuret 4-6 osaan juurien koosta riippuen. Laita lohkot uunivuokaan, nakkaa mausteet ja rasvat päälle ja pyörittele hiukan. Kypsennä uunissa puolisen tuntia, käännä kerran tai pari. Juuret saavat olla kypsiä mutta eivät muhjuisia. Anna jäähtyä täysin.
Silppua salaatit ja sekoita ne vadilla. Leikkaa vuohenjuusto sentin kiekoiksi ja kiekot 2-4 osaan juuston halkaisijasta riippuen. Laita salaattipedille ensin juusto ja sen päälle punajuuret.


Rucola-perunasalaatti
10:lle

1 kg kiinteää tai yleisperunaa
1 sipuli
2 pienehköä maustekurkkua tai 1 dl jättikapriksia varsineen
100 g rucolaa
1 dl sitruunanmehua
3 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl dijon-sinappia
1 rkl rouhittua mustapippuria
3 rkl öljyä

Keitä perunat kypsiksi, anna jäähtyä täysin. Leikkaa kuutioiksi tai ronskeiksi siivuiksi. Hakkaa sipuli hienoksi. Laita peruna ja sipuli kulhoon. Sekoita sitruunanmehu, öljy, hunaja, sinappi ja pippuri tasaiseksi kastikkeeksi ja kaada pottujen ja sipulin päälle, peitä kannella ja anna maustua seuraavaan päivään.
Tarjolle laitettaessa lisää pottuihin kuutioitu maustekurkku tai kaprikset ja nostele puolet seoksesta tarjoiluastiaan. Lisää päälle puolet rucolasta, sitten loput perunaseoksesta ja pinnalle loput rucolat.


Kevätkeikaus
10:lle

200 g jäävuorisalaattia
200 g ohutlehtistä, värikästä salaattia
500 g pekonia
300 g miniluumutomaatteja
150 g parmesanlastuja

krutongit:
1 paistovalmis patonki
4 rkl oliiviöljyä
valkosipulinkynsi
kourallinen tuoretta persiljaa
½ tl suolaa

Peitä 2 tarjotinta, leikkuulautaa tai muuta alustaa talouspaperilla. Kuumenna uuni 225-asteiseksi.
Paista pekoni huolellisesti rapeaksi uunissa pellille levitettynä, käännä paiston puolivälissä. Anna jäähtyä tarjottimella talouspaperin päällä.
Viipaloi patonki viistosti reilu puoli senttiä paksuiksi siivuiksi. Hakkaa persilja hienoksi ja sekoita suolan kanssa öljyyn. Lado leipäsiivut uunipellille ja tupsuttele niille molemmin puolin persiljaöljyä. Laita uuniin ja paista kunnes leipäpalat ovat reilusti rapeita ja tumman kullanruskeita. Käännä siivut ja anna taas ottaa väriä. Tupsuttele lisää öljyä jos tuntuu tarpeelliselta. Kun krutongit ovat valmiit, ota ne pois uunista ja anna niiden jäähtyä käsiteltäviksi, hieraise kaikkiin hiukan valkosipulinkynttä ja anna jäähtyä kokonaan talouspaperin päällä.

Lado silputut salaatit sekaisin vadille. Päälle sopivaksi katsomassasi järjestyksessä muut ainekset; oma suosikkini on puolitetut tomaatit, parmesanlastut, pekoni ja viimeiseksi krutongit. Näin leipä ei vety tomaattien mehusta ja pekonien kaunis väri näkyy selvästi.


Mozzarellapastasalaatti
10:lle

300 g pastaa, mielellään fusillia tai muuta kierremakaronia
300 g mozzarellaa, mielellään kirsikka-tai helmimozzarellaa mutta isotkin palloset käy
1 prk pestoa, mielellään Pirkkaa
1 prk aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita
100 g kivettömiä oliiveja, mielellään kalamataa tai vihreitä jättejä
200 g miniluumutomaatteja

vettä
suolaa

Keitä pasta napakan kypsäksi suolalla ja aurinkokuivattujen tomaattien öljyllä maustetussa vedessä. Valuta, huuhdo kylmällä vedellä kunnes pasta on jäähtynyt. Valuta aurinkotomaatit ja oliivit, valuta sekä tarvittaessa paloittele mozzarella. Jos oliivit ovat valtavan suuria, voit puolittaa ne. Sekoita kaikki ainekset luumutomaatteja lukuunottamatta hyvin sekaisin. Anna maustua muutama tunti, lisää puolitetut miniluumutomaatit juuri ennen tarjoilua.


Muissa uutisissa: joulu on entistä lähempänä, Prosenttikakku on (viimein!) tekeytymässä, lahjat pitäisi vielä saada kiepautettua pakettiin ja erään ihanan ipanan perheellekin laittaa joululaatikkoa liikkeelle. Jouluna sitten olen, rötvään, homehdun soffanpohjalla, möllötän ja rellotan. Juuri tässä järjestyksessä. Koska mä voin.

- Hulta








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti