Hei taasen, mussukkaiseni!
Kyllä
se nyt on liekeissä, jouluhysteria alkaa nousta uskomattomiin
sfääreihin ja reseptiä pukkaa. Nämä aarteet kaivoin Facebookin kätköistä
muistiinpanoistani.
Kala on meillä aikamoinen vedenjakaja, niin sanoakseni. Ihhihi. Miesväki rakastaa, naisväki kammoaa.
Koska
kalakin kuuluu joulupöytään, jopa meillä vaikka maaman kanssa ei moisia
suuhumme lykätäkään vaikka ois henki tai hiustenlähtö siittä kiinni,
päätin laittaa myös kalareseptini jakoon.
Jouluna olen pruukannut tehdä sekä silliä että graavilohta.
Viskisilli
on miehekkään aromikas ja helppo juhlava silli, joka syntyy nopsasti ja
maistuu mahtavalta. Viskin voit korvata sherryllä, konjakilla tai
vaikka vermutilla. Kannattaa tällöin suosia niitä kuivempia vaihtoehtoja
tai vähentää sokerin määrää.
Ohje
on melko suurelle määrälle, itse olen tehnyt neljä purkillista tästä
satsista. Tähän kannattaa käyttää vähemmän savuista viskiä, itse olen
uhrannut Chivas Regal-viskipulloni sisältöä hyvään tarkoitukseen.
Voit
käyttää joko tavallista Islanninsilliä tai kevytsuolattua versiota.
Kevytsuolatulle riittää vartin liotus ja huolellinen huuhtelu,
tavallista silliä kannattaa liottaa muutama tunti ja huuhtoa hyvin.
Viskisilli kannattaa valmistaa päivä tai pari ennen H-hetkeä, niin maut ehtivät tasaantua.
Säilyvyys: pari viikkoa, säilytys jääkaapissa.
Ja nyt siis tuumasta toimeen..!
Tarvitset:
8-10 kevytsuolattuasillifilettä
sipuli ohuina suikaleina
~10-15 kokonaista mustapippuria
Liemi:
6 dl väkiviinaetikkaa
9 dl vettä
1-1,1 dl sokeria
1 rkl suolaa
2 dl viskiä
(½ tl kuivattua tilliä tai rakuunaa)
Kiehauta
vesi, etikka ja sokeri. Anna jäähtyä hyvin, lisää viski. Paloittele
liotetut, huuhdellut sillifileet reilun sentin viipaleiksi ja laita
purkkeihin sipulin ja pippureitten kanssa. Kaada päälle lientä lähes
piripintaan, sulje purkit tiiviisti ja säilytä jääkaapissa.
Toinen
joulupöytään päätyvä kala on savugraavattu lohi. Käytän yleensä
puolikkaan kirjolohifileen, koska syöjiä on vain pari kolme. Kala menee
yleensä loppuun jo aattoillan aterialla. Jos siis sinulla on mielihaluja
tai isompi porukka ruokittavana, suosittelen hommaamaan puolikkaan
norjanlohifileen.
Homman
idea on siinä, että kala laitetaan suolaantumaan useampi päivä ennen
joulua ja siihen käytetään savusuolaa, jolloin saadaan hiukan kuin
kylmäsavu- ja graavilohen hybridi. Kannattaa hommata siis kalafileen
etupää, jolloin file on tasaisemman paksuinen ja levyinen ja suolaantuu
tasaisemmin. Pyrstö on niin kapea ja litteä, että se todennäköisesti
ylisuolaantuu jos pidät kalaa yli 2 päivää suolassa. Kalaa ostaessasi
pyydä myyjää poistamaan siitä nahka, pääset paljon helpommalla ja
vähemmällä sotkulla.
Kalaan
tuo upeaa lisämakua pari ruokalusikallista konjakkia, tervasnapsia tai
viskiä. Erityisesti terva sopii savun kanssa hyvin yhteen!
Puolikkaalle kirjolohifileelle (n. 250-300 g) tarvitset:
1/2 tl sokeria
1/2 tl murskattua/karkeaksirouhittua musta- tai valkopippuria
1 tl kuivaa tai tuoretta tilliä
savusuolaa niin että fileen päälle tulee tasainen kerros
Ripsottele
mausteet ohjeen mukaisessa järjestyksessä kalalle. Laita päälle
voipaperia, sitten kelmua ja sujauta koko komeus pussiin. Jos suolaat 2
filettä, laita ne vastakkain ja kietaise kelmuun ja sitten pussiin.
Laita pussi jääkaapin kylmimmälle hyllylle takaosaan ja käännä kerran päivässä.
Anna suolaantua 4-7 päivää.
Tarjolle
pannessasi kaavi mausteet pois kalan päältä ja kuivaa se. Leikkaa
pystysuoraan noin 3-5 mm paksuja siivuja. Kovin ohuet siivut ovat
raivostuttavia leikata ja uuden gastronomiaopin mukaan kalan maku ei
tule esille kaikessa ihanuudessaan liian ohuina siivuina. Hei, mahtavaa -
laiskottelu on ihan sallittua!
Valmiit siivut kaunistuvat reilulla ropsauksella nypittyä tilliä. Vadin reunoille voit laittaa koristeeksi vaikka tillinoksia, sitruunansiivuja ja karkeaa merisuolaa.
Jouluaattoon
on enää 6 päivää, itse asiassa tämän jälkeen 3 arkipäivää, ja tässä
alkaa hauskin osa olla edessä: loput lahjat päätyvät pakettiin ja ruuat
alkavat valmistua pikkuhiljaa.
Ainoa
pilvi taivaalla on Matkahuollon ja Markantalon sählääminen Murun lahjan
kanssa; paketti on jo kuukauden seilannut edestakaisin ja jouduin ihan
tosissani polttamaan hihani että alkoi tapahtua. Nyt jännätään, ehtiikö
tavara tänne jouluksi vai ei...ei hyvä. Ollenkaan. Mur.
Siitä viis, nyt nautitaan jouluvalmisteluista!
- Hulda
PS. Pahoittelen kökköä ulkoasua, jos joku tietää miten Bloggerin saa räjäytettyä niin kertokaa mullekin...meneepi hermo! MUR.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti