torstai 17. syyskuuta 2015

Joulukalenteri - kaukaa viisaista puuhista

Tässä kohtaa vuotta Joulukirjassa alkaa olla jo merkintöjä usealla sivulla. Lahjalista pitenee sitä mukaa kun ideoita, bongauksia ja ostoksia kertyy. Ruokalista on nyt vielä todella pitkä, mutta yleensä lyhenee kun realismi viimein iskee.

Ruokalistassa ei ole vielä yhtään ruksia, mikä tarkoittaa sitä että en ole vielä valmistanut mitään. Kohta sekin korjaantuu - Prosenttikakku täytyy laittaa tekeytymään ja laatikotkin aion saada pakkaseen pian. Kaupoissa on sellainen kavalkadi kotimaisia tuoreita vihanneksia ja juureksia, että mielikuvitus alkaa väkisinkin lennellä. Ja ei, en nyt viittaa pelkkiin porkkanoihin. Tuhma.
Joululaatikot toimivat myös loistavana hätävarana, jos pitää saada nopeasti hyvää ruokaa pöytään. Mikä estää tekemästä muutamaa ylimääräistä pakkaseen jo syksyllä syötäväksi, laatikot ovat perinteisesti juhlaruokaa ja olen kuullut jopa juhannushäistä joissa oli tarjolla kinkkua, joka sortin laatikoita ja sen päälle ne perinteiset lihapullat...
Sipulihillokin on hyvä pahan (tai loistava hyvän) päivän vara. Se sopii liha- ja kasvisruokien - varsinkin paistin tai grilliruuan - lisäkkeeksi ja nostaa pöydän antimet helposti juhlavan puolelle. Sipulihillo säilyy pitkään ja sitä on helppo tehdä lisää. 

Kaukaa viisas tekee jouluksi paljon ruokalahjoiksi soveltuvia säilykkeitä ja leivonnaisia. Punaherukka- tai karpalohyytelö, sipulihillo, karamellisoitu sipuli, sinappi, hedelmäkompotti, rommiruukku, maustettu votka...kaikki juurikin mainioita tuliaisia ja ystäville tai naapureille annettavia ei-lahjoja. Tuo sana on ehkä paras minkä keksin, koska yleensä noita juttuja annan ihmisille joille en anna varsinaisesti lahjoja, mutta joita haluan muistaa jollakin tavalla.
Mikäpä ilahduttaa kiireistä emäntää tai isäntää paremmin kuin pieni, kaunis paperikassi tai kori täynnä jouluisia herkkuja? Meillä moisiin pussukoihin ja koreihin on päätynyt omena- tai viskisinappia, omena- ja viinimarjamehua, sipulihilloa, pipareita, pieniä joululimppuja, hedelmäleipää, minikokoisia prosenttikakkuja ja silliä.

Ruokalahjoihin kannattaa hakea vaikutteita myös ulkomailta. Italialainen Insalata di Rinforzo eli etikkaan ja öljyyn säilötyt kasvikset, karamellisoitu sipuli, puutarhan antimista tehty Rumtopf-ruukku, brittiläiset sitruscurdit ynnä muut herkut ovat oivia ruokalahjoja ja -tuliaisia.

Mutta jos kokattais välillä? Edellisestä kerrasta on kovin pitkä aika.

Kas tässä tuon ihanaisen sipulihillon resepti teille. Viinietikkaa kannattaa vaihtaa sipulin värin mukaan; punasipulille punaviinietikkaa, keltasipulille valkoviinietikkaa. Tällöin sipulin väri pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Mausteeksi voit lisätä vaikka kokonaisen tähtianiksen tai hiukan sinapinsiemeniä ja kuivattua timjamia, jos vaihtelu on sinun juttusi.
Sipulihillo on parhaimmillaan makeahkoa, hiukan kirpakkaa ja suussasulavaa. Sen voi valmistaa mistä sipulista tahansa, mutta oma suosikkini varsinkin jouluksi tai juhlaan on punasipuli.

1 kg (puna)sipulia
1 dl vettä
2 dl hillosokeria
1 tl suolaa
1 dl viinietikkaa

Kuori ja suikaloi sipulit ohuiksi siivuiksi, laita kaikki ainekset kattilaan. Keitä 15-30 minuuttia keskilämmöllä, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja kypsää. Maista, lisää sokeria/suolaa/etikkaa tarpeen mukaan. Laita puhtaisiin purkkeihin ja säilytä jääkaapissa. Jos haluat säilöä pitkäksi aikaa - vaikka joulun ylikin - käsittele purkit ja kannet ensin säilöntäaineliuoksella.

Jokeri! Bonusresepti! Extra!

Maustettu viina on helppo tehdä. Tallinnanreissulta kannattaa laahata muutama pullo hyvää kirkasta viinaa ja tuunata ne joulukuntoon. Kun vielä liotat pulloista etiketit pois ja liimaat jouluisia tarroja tai jopa maalaat pullot kauniiksi, tuloksena on täyskymppi!

Tarvitset:
1 l kirkasta viinaa
6 kokonaista neilikkaa
1 tähtianis
1 kanelitanko
2 kokonaista kardemummaa
3 maustepippuria
(1 kuivattu chilipalko ja pikkuruinen pala muskottipähkinää)

Laita viinapulloon kokonaiset mausteet, anna maustua vähintään viikko, mielellään pitempään. Sopii esim. teen tai glögin terästämiseen, jälkiruokien liekittämiseen, snapsiksi ja Prosenttikakun juottamiseen.

Näin helppoa on aloittaa jouluvalmistelut! Ei käy kalliiksi, ei ole vaikeaa eikä vie paljon aikaa.

Muita uutisia; aika hiljaista on. Ruotsinmatkaa odotellessa, töitä riittää ja hevospuuhatkin edistyvät pikku hiljaa. Hiljalleen eteenpäin, vaikka kuviot muuttuvat.

Leppoisaa sadeiltaa!
=) Hulta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti