tiistai 11. maaliskuuta 2014

Bilehileen parhaat - penninvenytyksestä pt.1, TexMex 2/2

En malttanut odottaa tämän kanssa pitempään. 
Mietittäiskö sitten soosipuolta? Hyvä kastike kruunaa ruuan, ja kastikkeistaan kokki tunnetaan. Hyvä ja helppo voivat tulla samassa paketissa, kunhan käyttää hiukan aikaa maisteluun ja miettii mitä puuttuu ja mikä parantaisi makua. Pikku vinkki: jos tuntuu että ruuasta puuttuu jotain mutta ei millään keksi mitä, se jokin on yleensä ripaus sokeria.

Ranskankermaa moni lykkää texmexin kruunuksi, mutta ihan tavallinen (mieluusti täysrasvainen) kermaviilikin ajaa asian puolet halvemmalla. Ja miten voisi edes mainita kermaviiliä ajautumatta suoraan dippikastikkeitten maailmaan?
Tarkan markan kokin dippisooseiksi suosittelen helppotekoisia homejuusto- ja tomaatti-sipulidippejä sekä itsetehtyä salsaa. Salsaan voi lisäillä makunsa mukaan vaikka ananaspaloja, jolloin tuloksena on raikkaampi ja vähän makeampi lisäke. Ja kyllä - olen antanut salsaohjeen myös mikroaaltouunia varten! Vaikka yleensä olen sitä mieltä että mikroaaltouuni on turhake ja soveltuu lähinnä pakasteiden sulattamiseen, käytän sitä myös mm. sipulin, paprikan ja tomaattipyreen kypsentämiseen seitania valmistaessa ja myös salsaa tehdessä. Hella on juhlia järkätessä yleensä tupaten täynnä, ja salsan työvaiheet ovat todella yksinkertaiset. Pannulla paahtaen aineksiin saa erilaisen maun, mutta hyvin maustettu mikrossa valmistettu salsa ei sen rinnalla häpeile.

Homejuustodippi

1 prk kermaviiliä
n. 100 g homejuustoa
tujaus vastarouhittua mustapippuria

Murustele homejuusto. Laita puolet siitä pienellä lautasella mikroon ja sulata varovasti puoliteholla. Älä anna kuplia, että juusto ei kuivu. Sekoita sulanut juusto nopeasti kermaviiliin ja lisää loput juustomurut sekä hiukan pippuria. Anna maustua kylmässä.

Tomaatti-sipulidippi

1 prk kermaviiliä
1 tl tomaattipyrettä
n. 1 rkl sipulijauhetta
½(-1) tl sokeria
ripaus suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään, anna maustua vähintään puoli tuntia kylmässä. Maista ja lisää sokeria ja suolaa tarpeen mukaan.

Salsa

1 prk tomaattimurskaa
1 keskikokoinen sipuli
1-3 valkosipulinkynttä
½ paprika
tuoretta chiliä maun mukaan
säilöttyä jalapenoa maun mukaan
suolaa, sokeria
öljyä
tuoretta korianteria

Pilko paprika ja sipuli, ja raasta valkosipuli. Hienonna chilit ja jalapenot. 
Kuumenna öljytilkkanen paistinpannulla ja kuullota siinä sipuli. Lisää paprika, kypsennä pari minuuttia. Lisää chili ja valkosipuli, pyörittele minuutin verran ja lisää loput aineet. Anna hautua kymmenisen minuuttia. 
Mikrossa: laita mikroastiaan hiukkasen öljyä, sipuli ja paprika. Kypsennä keskiteholla muutama minuutti, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää chili ja valkosipuli, jatka kypsentämistä vielä minuutti tai pari, kunnes ne ovat myös kypsyneet. Lisää loput aineet ja kypsennä varovasti (ethän räjäytä salsaa pisin mikroa, pliis?) kunnes salsa on kuplinut minuutin tai pari. 
Anna jäähtyä, koristele korianterisilpulla. Ananaslisäyksellä salsa toimii loistavasti esimerkiksi grillipihvin kaverina!


Juustoakin pitää texmexin kanssa olla, ja kenttä on täynnä vaihtoehtoja: cheddaria, fetaa, mozzarellaa, juustokastiketta...itse suosin kaupan omia merkkejä, X-tra-merkin Salaattijuustopala on mainiota maultaan ja hinnaltaan todella huokeaa, samoin saman merkin mozzarella. Cheddaria harvoin raaskin isompiin pippaloihin alkaa raastelemaan, mutta cheddarkastikkeen teen usein itse. Se kun on kovin helppoa ja edellämainittujen kauppojen omien merkkien tuotteita hyödyntäen halpaakin - pelkkä dippijauhepussi maksaa toista euroa, ja se sisältää enimmäkseen tärkkelystä, suolaa, aromivahvennetta ja jonkin verran juustojauhetta.
Kotikutoiseen herkkuun tarvitset vain:

1 prk 15-prosenttista ruokakermaa
2 dl maitoa
1 pkt (10 siivua) cheddarsulatejuustoa
ropsaus chiliä, hiven cayennea tai tujaus chilikastiketta
muutama siivu säilöttyä jalapenoa hienoksi hakattuna

Lämmitä maito, kerma ja mausteet mikrossa tai kasarissa, lisää mausteita sekä alkuun 6 juustosiivua. Lämmitä jatkuvasti sekoittaen kunnes juusto on sulanut ja kastike on tasaista. Älä anna kiehua! Tarkista maku. Lisää jotain jos jotain kaivataan lisää maun tai paksuuden puolesta. Juusto sakeuttaa, maito ohentaa. Täts it. Laita kastikkeen pinnalle kelmu jotta se ei kehitä kuorta syömistä odotellessaan. Tämäkin kastike onnistuu myös mikrossa tehden.

Guacamolea teen joskus isommallekin porukalle. Harvoin viitsin. Koska 1) hyviä avokadoja on vaikea löytää isompaa määrää ja jos niitä löytyy, ne ovat toodella suolaisen hintaisia, ja 2) Fort Deli on olemassa. Jos vain mitenkään pääset ravintolatukkuun ostoksille, suosittelen testaamaan Fort Delin pakastettua (!!!) Western Guacamolea, joka sisältää 70% tuoretta avokadoa ja on maultaan todella maistuvaista. En ikinä sanoisi näin jos en itse tietäisi tämän olevan totta - tässä on paras guacamole mitä valmiina saat ostettua! Kaupan purkkiguacamolet sisältävät monesti alle 1% avokadojauhetta ja loppu onkin lähinnä vettä, tärkkelystä, väri- ja säilöntäaineita. Ei siis todellakaan ostamisen arvoista tavaraa. Ennemmin jätän kokonaan väliin.

Tässä kuitenkin oma guacamolereseptini, jos haluat herkutella...

2 kypsää avokadoa
1 kypsä pieni tomaatti tai 5 miniluumutomaattia
1 hyvin pieni sipuli
½ valkosipulinkynsi
pieni pala paprikaa 
pieni pala tuoretta chiliä
½ limen mehu
suolaa
mustapippuria

Muusaa avokadojen hedelmäliha, jos käytät tavallista tomaattia niin puolita se ja poista sisältä märät jutut. (Miniluumitomaatit käyvät sellaisenaan) Hienonna. Lisää muut ainekset erittäin pieniksi hakattuna ja mausta limellä, suolalla ja pippurilla. Peitä kelmulla niin, että kelmu on kiinni kastikkeen pinnassa – näin hapettuminen tummentaa guacamolen vähän hitaammin.
Superherkkua tästä tulee, kun vaihdetaan muutama raaka-aine; Nigella Lawsonin Roquamole on suoraan taivaasta! Olen tehnyt oman suomalaistetun muunnokseni reseptistä ja tässä sen ohje:

2 avokadoa
50 g ranskankermaa
100 g Aurajuustoa
2-5 siivua säilöttyä jalapenoa hienoksi hakattuna
½ valkosipulinkynsi
hiukan mustapippuria
limenmehua
suolaa tarpeen mukaan

Muusaa avokadot, murustele sekaan juusto, lisää muut aineet. Mausta, maista, mausta lisää. (Maista. Maista ja tarkista tuliko limenmehua varmasti tarpeeksi ja onko suolaa hyvin. Maista vielä varmistaaksesi että varmasti tuli hyvää. Maista vähän lisää. Pyri jättämään vieraillekin jotain. Yleensä teen tämän dipin viimeisenä ennen vieraiden tuloa, että kippo ei ole tyhjä ja puhtaaksinuoltu ennen aikojaan...)


Pelkästään näitten reseptien pohjalta saat kasattua jo monenmoista herkkupöytää. Tee vaikka matsi- tai leffaillan ratoksi iso nachovati salsasta, tortillasipseistä, juustokastikkeesta ja jalapenosiivuista. Koristele hakatulla korianterilla ja lehtipersiljalla.
Tai kerää ystävät ulkoilupäivän päätteeksi höyryävän chilipadan ääreen ja tarjoile lisäkkeenä riisiä, tortilloja tai pitaleipää.
Aiempi hummusreseptipostaukseni on myös lukemisen arvoinen – mitäpä, jos kasaisitkin Välimeren meze-tyyliin pöytään läjäpäin erilaisia dippejä, paahdettuja ruisleipätikkuja, tortilloja, pitaleipää, vihanneksia ja hedelmiä? Tai tee hyvissä ajoin etukäteen erä tortilloja ja täytä vaikka chilillä, limemehulla ja tuoreella korianterilla maustetulla majoneesilla sekä salaatilla, avokadolla ja katkaravuilla. Kasvisvaihtoehdoksi vaikka pestoa, aurinkokuivattua- ja miniluumutomaattia, salaattia ja fetaa tai aurajuustoa. Rullaa, leikkaa puoliksi ja lado vadille.

Syökää sormin milloin vain ruoka siihen antaa mahdollisuuden. Ystävien kesken se on sallittua ja jopa suotavaa koska se riisuu pois kaiken teennäisyyden ja vapauttaa.

Nauttikaa keväästä niin kauan kuin sitä riittää, kuulin tänään aamulla jo kiurun laulavan Vallilassa!
=) Hulta




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti