torstai 5. marraskuuta 2015

Ihan pähkinöinä - pikkujoulujen purtavista

Hellurei pupsukat!
Tässä laiskasta vapaapäivästä nautiskellessani tuli mieleeni ajatus vuosikymmenen takaisesta pähkinäpettymyksestä. Jostain löysin reseptin glögipähkinöihin, ja olihan sitä sitten testattava. Makean chilikastikkeen ja glögitiivisteen yhdistelmä ei pelannut, ei. Jotain jäi puuttumaan. Siispä nyt, kymmenen vuotta viisaampana, päätin taklata tämänkin ahdistuksenaiheen pois päiväjärjestyksestä.

Koska pikkujouluihin kaipaillaan aina uutta kivaa ja itse tehden yleensä saa parasta ja joskus jopa edullisinta, pikkusuolaisia kannattaa tehdä myös kavereiden iloksi. Pähkinöillä ei sinänsä ole väliä jotta mitä käyttää, kunhan ovat raakoja ja sellaisia että niissä ei ole irtonaisia kuoria pinnalla kuten esmerkiksi maapähkinöissä on. Muut pähkinät menevät kalttaamattominakin.
Tällä kertaa käytin saksan-, cashew-, pecan- ja pistaasipähkinöitä. Mantelit, maapähkinät, hasselpähkinät ja vaikka kurpitsansiemenetkin käyvät oikein mukavasti.

Mausteidenkäyttö on jokaisen omissa käsissä. Olen tässä tehnyt kaksi erilaista ehdotelmaa; molemmat ovat itämaista innoituksensa saaneet, mutta toisessa on ehkä hiukan intialaista vibaa. Kukin voi tehdä omat viritelmänsä - jos vaikka lapsukaisiakin on pähkinöistä nauttimassa eikä ipanoilla ole vielä kovin kehittynyt maku, tulisimmat mausteet voi vaihtaa miedompiin. Tavan paprikakin toimii. Muutama lehti tuoretta rosmariinia kruunaa yksinkertaisen paprika-chili-mustapippurivaihtoehdon. Ole luova, kehittele, tee vaikka pari pientä satsia ja kokeile mikä omia makuhermojasi parhaiten hivelee.

Mutta jokos laitetaan puuhatontun hattu päähän ja aletaan hommiin?!

Tarvitset:

5 dl kuorittuja, kokonaisia pähkinöitä
1 rkl voita
4 rkl vettä
2 rkl fariinisokeria
½ tl suolaa
1 tl öljyä

mausteita
kokonaisuus I:

1 tl paprikaa, mieluusti tulista ja savustettua
1 maustemitta kutakin;
cayennea
chiliä, mielellään pieninä lastuina
juustokuminaa
korianteria
neilikkaa tai kardemummaa
kanelia
mauste- tai mustapippuria
muskottia

kokonaisuus II:

1 tl piparkakkumaustetta
1 maustemitta chililastuja
1 maustemitta mustapippuria


Lykkää pähkinät tasaisesti joko metalliseen tai foliolla vuorattuun uunivuokaan joka on öljytty kevyesti, pyri siihen että pähkinöitä on vain yhdessä kerroksessa. Kuumenna uuni 180-asteiseksi.

Laita muut ainekset kasariin ja keittele pari minuuttia kunnes voi on sulanut ja mausteet turvonneet. Kippaa seos pähkinöitten päälle, sekoita huolellisesti niin että mausteseosta päätyy suurinpiirtein kaikkiin pähkinöihin.

Laita vuoka uuniin keskitasolle. paahda 8-10 minuuttia, kääntele varovasti pähkinöitä jotta vuuan pohjalle kertyvä siirappi tarttuu kaikkiin niihin tasaisesti. Paahda vielä toiset 8-10 minuuttia, kunnes siirappi on paksua ja suurimmalta osalta kertynyt pähkinöihin vuuan pohjan sijaan ja pähkinät paahtuneet.
Kippaa pähkinät leivinpaperille ritilän tai leikkuulaudan päälle, siirtele irralleen toisistaan ja anna jäähtyä. Tässä kohtaa voit vielä ripsaista päälle puoli teelusikallista sormisuolaa tai hienorakeista merisuolaa lisää terää tuomaan.



Ja tässä lopputulos; tahmeanmakeanmausteiset pähkinät, helposti ja halvalla ihan omasta uunista!




Näihin kuviin, näihin tunnelmiin (eli pitää päästä tuhoamaan noita pähkinöitä jotka tuijottaa minuu keittiöstä) täältä sohvanpohjalta.

-Hulda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti